Κατώτατος μισθός και ώρες εργασίας

Στην αρχή της ελληνικής κρίσης ένα από τα πολλά που ακούσαμε για εμάς τους Έλληνες ήταν ότι δεν είμαστε παραγωγικοί και ότι ένα από τα πιθανά αίτια της κρίσης ήταν η χαμηλή εργατικότητα. Εμείς με τη σειρά μας θεωρήσαμε ότι οι Ευρωπαίοι μας αποκαλούν τεμπέληδες και κάναμε το εξής απλό, πήραμε τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, όπου οι Έλληνες φιγουράρουν πρώτοι σε ώρες εργασίας, και τους τα τρίψαμε στη μούρη. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου και τον λόγο θα τον δούμε παρακάτω.

Παίζει ρόλο το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος;

Στην πραγματικότητα το πόσες ώρες εργάζεται κανείς είναι απολύτως αδιάφορο. Αν αφιερώσεις τη μισή μέρα σου σκάβοντας ένα λάκκο και την υπόλοιπη μισή με το να τον ξαναγεμίσεις με χώμα βεβαίως έχεις μοχθήσει, βεβαίως έχεις την αίσθηση ότι δούλευες όλη μέρα άλλα στην πραγματικότητα ουδείς έχει κερδίσει από αυτή την δουλειά γιατί πολύ απλά δεν παρήγαγες πλούτο ή κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στον οποιονδήποτε.

Αυτό που ακόμη δεν έχουμε μάθει στην Ελλάδα είναι ότι ο μισθός δεν είναι κάτι αυτονόητο άλλα στην ουσία είναι η αξία των προϊόντων ή υπηρεσιών που παράγεις. Αν ζητάς κατώτατο μισθό X και δεν παράγεις αγαθά αντίστοιχης αξίας τότε δεν μπορείς να περιμένεις τον ίδιο μισθό και αν όντως με κάποιο τρόπο(με ένα νόμο και ένα άρθρο) έχεις εξασφαλίσει να παίρνεις αυτά τα χρήματα, για τον πλούτο που δεν παρήγαγες, τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος τρίτος σε επιδοτεί.

Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται περίεργα ή εκνευριστικά, οπότε ας πάρουμε ένα καθημερινό παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε 2 τεχνικούς, τον Α και τον Β. Ας υποθέσουμε ότι αναλαμβάνουν να επισκευάσουν 1 laptop ο καθένας τα οποία έχουν την ίδια ζημιά επομένως και οι 2 τεχνικοί θεωρητικά θα χρειαστεί να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Ο τεχνικός Α επισκευάζει το laptop σε 3 ώρες ενώ ο Β σε 1 ώρα. Προκύπτουν, λοιπόν, 2 βασικά ερωτήματα.  Ο τεχνικός Α θεωρείται πιο εργατικός από τον Β; Δικαιούται να ζητήσει περισσότερα χρήματα επειδή χρειάστηκε περισσότερο χρόνο;  Προφανώς όχι. Ο τεχνικός Α μπορεί να επικαλεστεί ότι εργάζεται περισσότερες ώρες από τον συνάδελφο του αλλά αυτό είναι μάλλον μειονέκτημα καθότι τον καθιστά λιγότερο παραγωγικό μιας και στο ίδιο χρονικό διάστημα το τεχνικός Β μπορεί να επισκευάσει 3 laptop. Έτσι καταλήγουμε πάλι στο ότι είναι αδιάφορο το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος. Όταν οι Ευρωπαίοι μίλησαν για χαμηλή παραγωγικότητα ασφαλώς δεν εννοούσαν ότι εργαζόμαστε λίγες ώρες αλλά ότι η παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s